Des de DynamisLab, com a Think Tank per la sostenibilitat, presentem unes aportacions pels programes electorals a les eleccions Municipals. Són moltes les organitzacions i persones que ens pregunten, i demanen consell per al desenvolupament de polítiques actives cap a la sostenibilitat.

La  qüestió principal és Què podem fer pels municipis?

1. Aportar 16 anys d’experiències desenvolupant polítiques públiques. 

Ara DynamisLab és un Living Lab per la Sostenibilitat, és a dir un Laboratori Viu per crear productes o serveis mitjançant la cooperació entre Universitat, Administració Pública, La Societat i l’Empresa. La missió del nostre Living Lab és accelerar la sostenibilitat ambiental, social i econòmica mitjançant la innovació social i tecnològica.

La primera proposta és crear un LivingLab municipal: elteumunicipiLab.

Mitjançant inceptions, o tallers de conceptualització de 3 a 6 hores, sincronitzem DynamisLab amb elteumunicipiLab per projectes de 3 a 6 mesos.  Entra a la presentació aquí >>

El repte no és crear una smart city, com un gran cervell ple de domòtica i sensors.

El desafiament és és crear un Territori Savi, una Ecoregió, una Ecociutat, un Ecobarri… uns ciutadans més savis i feliços.

2. Introduir noves eines de gestió de processos, objectius i gerència municipal. Especialment el SCRUM en la gestió de per regidories i projectes  significatius de la ciutat. I aprofitar el potencial d’internet per impulsar l’ajuntament 3.0. I identificar quins són els processos de creació de la creació del futur del municipi.

3. Construir la identitat del municipi des de les arrels. Arrelar les persones al municipi.

El principal actiu de qualsevol organisme social viu són les persones. I la representació gràfica del capital individual és la seva biografia. Una important investigació de Dynamis és ¿com es generen els organismes socials? Per augmentar la consciència social de tot organisme, hem d’incrementar la consciència individual.

Com a projecte a llarg termini, cal incentivar el procés de la biografia associativa cap a la biografia social municipal. Com a metodologia, garanteix el constant increment de consciència i evoluciona amb els propis participants.

La biografia associativa consisteix en compartir la biografia entre persones durant un temps determinat i una finalitat determinada. És una potent eina de networking, que accelera la confiança i crea arrels emocionals entre persones, augmenant l’autoconeixement de potencialitats de cadascú.

Els espirals o trobades de biografia associativa, poden ser lúdics, terapèutics, o efectius networking professionals. Fomentar uns espais públics de trobada per barris, sectors d’activitat o perfils socials com joves, jubilats o empresaris té un potencial extraordinari. En l’àmbit estrictament polític es realitzarien per regidories i barris, incidint en què m’agrada del municipi i què en milloraria que estigui dins  àmbit d’activitat de cadascun dels participants. Mitjançant aquesta metodologia teixirem generem la biografia social del municipi. Treballant el passat, el present i el futur.

4. Innovació social: De la biografia social a l’economia social municipal:

Les trobades de biografia associativa entre empresaris que comparteixen el seu balanç i compte de resultats són el nucli de l’economia associativa. Per facilitar-ne la dinamització, recomanem començar compartint el Canvas o model de negoci en un full.

Quan 3 o més empresaris practiquen l’economia associativa dins un mateix sector d’activitat, o dins una cadena de valor (per exemple un hoteler, un restaurant, un productor agrícola local i un distribuïdor); llavors practiquen l’economia social.

5. Innovació en tecnologia de la informació, cap a l’economia sostenible 2.0

Fruit de diversos projectes innovadors hem generat els mercats virtuals com eina per fomentar l’economia local, mitjançant el comerç online i les prevendes.

Un mercat virtual és un mercat que agrupa botigues online. El mercat pot ser d’un territori municipal, regional o per sector d’activitat econòmica.

Les prevendes consiteixen en vendre a futur una producció local. Per exemple gigrons. Qualsevol família pot comprar 1, 2 o 10 Kgr de cigrons. Perquè no ho precomprem per produir-ho per encàrrec local i ecologicament?  La plataforma www.essavia.com per a productes locals, o www.saviae.com per producció eco, té gran implantació per l’alimentació però també serveix en molts altres àmbits econòmics com el turisme, la cultura o la indústria.

6. Fomentar l’agricultura social, ara que s’està acabant la moda de la indústria. Tant per l’esclat de la bombolla financera, com per la irrupció de tecnologia com les impressores 3D o la deslocalització de la indústria… l’agricultura s’ha convertit en un refugi on reconstruir la cultura.  I segurament el principi d’una nova civilització més sostenible.

Què fem amb tots els solars buits que no s’edificaran en els propers, 5, 10 o 30 anys? D’aquí poden sorgir moltes iniciatives per l’agricultura social, com horts socials com equipament municipal, menjadors escolars ecològics

7. Impulsar la formació sistemàtica per una economia sostenible com a medicina preventiva per a l’enfermetat social de l’estafa global o també anomenada “crisis econòmica”. Impulsem una formació presencial i online.

8. Introduir la nova Instrucció comptable per l’administració local , per augmentar la consciència econòmica de l’ajuntament com a organisme viu.

I especialment recomanem iniciar les següents pràctiques.

Guia per la reforma comptable 2015. Novetats i claus pera la seva aplicació l’Administració Local. Diputació de Barcelona. Més informació>>

I practicar l’economia associativa entre els tresorers i regidors d’economia de municipis veïns.

Generar el balanç del bé comú a nivell municipal. Enllaç>>

Introduir la comptabilitat al Informe de Sostenibilitat de l’Agenda 21, o Pla d’Acció Local per la Sostenibilitat.

9. Constitució d’una Ecoregió

El desenvolupament que hem fet en economia social innovadora, ens ha portat a ser una de les 3 empreses estatals seleccionades pel projecte europeu SEFORIS, conjuntament amb el grup Mondragón i Som Energia.

Fruit d’aquesta experiència, ara impulsem el projecte Regionalwert AG, que hem traduït i representem com a Ecoregió Catalunya SA. La síntesis de Regionalwert és que 600 ciutadans, han aportat 3M€ a una Societat Anònima per invertir en participacions d’empreses de la cadena de valor de l’agricultura ecològica de la regió de Friburgo. És a dir que han invertit en productors, botigues, el·laboradors, distribuïdors i  empreses de serveis ecològiques.

Ara ha arribat el moment de reproduir un model d’èxit.

La proposta per fer una Ecoregió al teu municipi, és impulsar una convocatòria pública on l’administració aporti 100.000€, els empresaris 300.000 i la ciutadania mitjançant l’Ecoregió 100.000€.  I crear una societat anònima regional per fomentar l’economia regional ecològica.

10. Et volem escoltar, ajudar i acompanyar. Construïm junts ?

El desafiament és és crear un Territori Savi, una Ecoregió, una Ecociutat, un Ecobarri… uns ciutadans més savis i feliços.

Construïm junts ?

Oriol Costa, President de DynamisLab