Els productors ecològics 2.0 es colen a les llars gironines

Arriba el primer mercat català en línia dedicat a aquest sector. (Notícia al Diari de Girona d’avui).
Dinamis, una empresa de Girona dedicada a fomentar l’economia sostenible, ha posat en marxa www.saviae.com, el primer portal virtual on tots els agricultors que vulguin oferir els seus productes poden llogar un espai i gestionar la seva pròpia botiga a través de la xarxa.

FRANCESC BENEJAM GIRONA ja no cal agafar el cistell de la compra per adquirir els productes ecològics que cada vegada abunden més als mercats municipals. Dinamis, una empresa gironina focalitzada en l’àmbit ambiental i social relacionat amb l’economia sostenible, ha posat en marxa el primer “mercat en línia” de Catalunya dedicat a la venda d’aquest tipus d’aliments. Es tracta de saviae.com (acrònim de “serveis avançats d’informàtica agrària ecològica”), un establiment en línia que brinda un espai als agricultors perquè ofereixin els seus productes directament al consumidor. 

El sistema és ben senzill. Dinamis posa l'”edifici” a través d’una pàgina web completa i molt intuïtiva amb tot tipus d’informació sobre preus, tipus d’aliment o origen. Aquest “edifici” l’omplen els productors, que mitjançant un petit lloguer poden adquirir el seu espai i posar a la venda els seus aliments. Des de l’obertura del servei (a mitjans de desembre passat), tenen parada a saviae.com deu empreses de menjar ecològic, però la veu ha començat a córrer i ara ja són 22 els productors que han demanat contrasenya.
La clau, segons els seus creadors, és permetre que els “botiguers” s’agrupin en un mateix lloc perquè als consumidors els sigui més senzill trobar-los. El president de Dinamis, Oriol Costa, explica que d’aquesta manera es fomenta la venda directa. “Els productors paguen un lloguer per tenir el seu espai aquí, però després s’ho administren com volen. Cada empresa defineix preus, despeses d’enviament i altres costos” assenyala. Això fa que els intermediaris i la paret física que hi sol haver desapareguin i el client tingui una relació directa amb el comprador.
Oriol Costa destaca, a més, que l’existència de saviae.com resulta molt més econòmica per als consumidors si han de comprar en grup. El web disposa d’una aplicació especial per aquesta finalitat, i de moment, els resultats són els esperats. Segons Costa, “si un grup decideix fer una compra comunitària, s’abarateixen molt els preus. Hem comprovat com pollastres que valen 12 euros el quilo et poden arribar a costar 8 euros a través d’aquest sistema”.

El sí dels ajuntaments
El president de Dinamis diu que de moment la iniciativa està ben valorada no només pels productors, sinó també per les administracions locals. Lluny de veure aquest mercat electrònic com una estocada als establiments de tota la vida, els consells comarcals i els ajuntaments s’han convertit en els seus principals promotors.
Pel que fa al cost del lloguer que paguen els productors, Costa asegura que és “gairebé simbòlic”, i afegeix que és inferior al que pagaria un empresari per elaborar el seu propi espai de venda a la xarxa: “el cost per elaborar un mercat en línia per separat oscil·la entre els 3.000 i els 9.
000 euros. Nosaltres demanem un lloguer de 150 euros a l’any, i en un futur no serà mai superior als 300 anuals”. De cara al futur, Dinamis, amb tota probabilitat, acabarà de completar aquesta pàgina web amb nous projectes, entre els quals s’incoluen agrupar els productors per zones geogràfiques. De fet, recentment hi va haver una reunió amb diversos productors de l’Alt Empordà i l’empresa per crear un mercat específic per aquesta zona i fomentar, una vegada més, els lligams amb l’agricultura de proximitat. (veure notícia relacionada)